Daha dengeli dünya için ‘Tek Sağlık’
‘Tek Sağlık’ yaklaşımına dikkat çekmek amacıyla organize edilen Nilüfer Tek Sağlık
Sempozyumu’nda, insan, hayvan, çevre etkileşimi arasında denge kurmanın önemi
vurgulandı.
3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü dolayısıyla Nilüfer Belediyesi, Bursa Diş Hekimleri
Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı,
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğinde
Nilüfer Tek Sağlık Sempozyumu yapıldı. Alanında uzman kişilerin konuşma yaptığı program
3 oturumda gerçekleşti.
Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) yapılan sempozyuma Nilüfer Belediye
Başkanı Turgay Erdem’in yanısıra, akademisyenler, akademik oda temsilcileri ve vatandaşlar
katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sağlık
kavramına bakışın pandemiden sonra farklılık kazandığını kaydetti. İnsan sağlığının çevre
sağlığından, çevredeki diğer canlıların sağlığından, hatta yaşadığımız gezegenin sağlığından
bağımsız bir kavram olmadığı ve konuya bütüncül bir yaklaşım göstermek gerektiğinin fark
edildiğini belirten Erdem, “Yani pandemi deneyiminden sonra ‘Tek Sağlık’ kavramının önemi
daha iyi anlaşılmış oldu” dedi.
Nilüfer Belediyesi olarak sağlık kavramına bakışın her zaman bütüncül bir yaklaşım
içerdiğini vurgulayan Başkan Erdem, bu yaklaşımla; Nilüfer’de uzun yıllar kentin havasını,
suyunu, gürültü ve elektromanyetik alan kirliliğini izleyip, risk faktörlerini kamuoyuyla
paylaştıklarını hatırlattı. Temizlik ve çevre sağlığı hizmetlerini önemsediklerinin altını çizen
Başkan Erdem, yeni nesilde çevre duyarlılığı yaratmak için okullarda çevre eğitimleri, atık
yağ ve atık pil toplama gibi kampanyalar yaptıklarını anımsattı. İklim krizine karşı farkındalık
çalışmaları yaptıklarını da aktaran Başkan Erdem, “Kentte kompost kültürünü
yaygınlaştırmaya ve her yaştan insanı bu çabaya katmaya çalışıyoruz. İnsana yönelik sağlık
hizmetlerindeki eksiği kapatmak için yeni aile sağlığı merkezleri yapıyor, hizmete
kazandırıyoruz. Koruyucu sağlık hizmeti yaklaşımıyla, kendi sağlık ekibimizle kırsaldaki
vatandaşlarımızın ayağına gidiyor; tansiyon, şeker ölçümleri yapıyoruz. ‘Sağlıklı
Yaşlanıyoruz’ sloganıyla yaz aylarında özellikle yaşlıların evlerine kadar gidip, genel sağlık,
beslenme ve ilaç kullanımı gibi konularda bilgilendirme yapıyoruz” diye konuştu.
Toplumun bütün kesimleriyle ilgilendikleri gibi ayrıca sokak hayvanlarını da
unutmadıklarını vurgulayan Başkan Erdem, onların sağlığı ve yaşamsal ihtiyaçları için de
gerekeni yaptıklarını kaydetti. Nilüfer Belediyesi’nin ‘Tek Sağlık’ yaklaşımında da öncü bir
belediye olduğunu anlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanıyorum pandemi sürecinde
de bu yaklaşımla iyi bir sınav verdik. Pandemi sürecinde biz bir belediyenin görev tanımında
olmasa da halk sağlığı için ne gerekiyorsa onu yaptık. Maske ihtiyacını karşılamak için
belediyede maske atölyesi kurarak, halka ücretsiz maske dağıttık. Bulaş riskini azaltmak için,
kapanma sürecinde hizmetlere ulaşmayı kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yaptık. Sağlık
çalışanlarına destek vermeye çalıştık. Bu özenli çabalarımız sonucu huzurevimizde sıfır vaka
ile sürecin tamamlanması Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkatini çekti.”
‘Tek Sağlık’ kavramının farklı disiplinlerin işbirliği içinde çalışması olduğunu anlatan
Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın ise, farkındalık yaratmak için 2016 yılında 3
Kasım tarihinin belirlendiğini hatırlattı. Erakın, böyle bir programın gerçekleşmesinde emeği
geçenlere teşekkür etti. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, açılış
konuşmalarının ardından ‘Çerçeve Sunuş’ oturumunu gerçekleştirdi. İnsanın doğaya çok fazla
müdahalede bulunduğunu ifade eden Kumaş, pandemi sürecinde yaşanan zorluklara da dikkat
çekti.
Programın 2 oturumu Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr.
Alpaslan Türkkan moderatörlüğünde ‘Sağlıklı, Eşit ve Ulaşılabilir Gıda’ başlığında
gerçekleşti. Kent Yoksulluğu ve Gıdaya Erişim Başlığı’nda konuşma yapan İnsan Hakları
Savunucusu Hacer Foggo, son OECD rakamlarına göre Türkiye’nin gıda enflasyonunda
neredeyse 1 sırada geldiğini aktardı. Gıdaya erişememenin daha fazla sorun haline geldiğini
söyleyen Foggo, “Aynı zamanda bir gurup açlıkla mücadele ederken, bir gurup da gereğinden
fazla gıdaya erişim sonucu inanılmaz eşitsizlik, gittikçe derinleşen yoksulluk oldu” diye
konuştu.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr Pınar Okyay ise
Gıda Güvencesi ile ilgili konuşma yaptı. Pandemi ile birlikte yoksulluk ve erişebilirliğin çok
ciddi sorun haline geldiğini belirten Okyay, dünya genelinde 43 ülkede ciddi açlık sorunu
olduğuna dikkat çekti. İklim krizi, çatışmalar ve savaşın önemli sağlık sorunu olduğunu
anlatan Okyay, “Dünyada kıtlık değil, asıl sorun paylaşma, bölüşme sorunu” diye konuştu.
Programın son oturumunda ise Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden
Prof. Dr. Ebru Yalçın moderatörlüğünde ‘Tarım, Gıda ve Hayvansal Gıda Güvenliği’ ele
alındı. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri
Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş ve Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı
Melike Uysal alanları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz