«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. ISO 22000 ve HACPP Nedir?

ISO 22000 ve HACPP Nedir?

ISO 22000 ve HACPP Nedir?

Oldukça sadece ve basit bir dille ifade etmek gerekirse; ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi yemektir. O halde yönetim sistemi nedir bilmiyorsanız ISO 22000’ini anlamak pek mümkün değildir. Hemen anlatalım.

Şimdi düşünün ki bir gıda firması sahibisiniz. Bu bir üretici, restoran hatta büfe dahi olabilir. Burada asıl önemli olan öncelikle gıda üretirken veya perakende olarak satışını yaparken ürünün bozulmadan, sağlığa uygun ve tiksindirici olmayacak şekilde tüketici ile buluşmasıdır.

Büfede sosisli sadwich bile satıyor olsanız bir dünya HACCP ve gıda güvenliği sorusu ortaya çıkacaktır. Şimdi HACCP şeklinde bir ifade kullandık bu aslında gıda güvenliğin sağlanabilmesi amacıyla ürünlerin saklama koşulları, sunum sıcaklıkları gibi detaylı kontrol listelerinden oluşan daha bilimsel bir sistematik gıda güvenlik kontrolü yaklaşımıdır.

HACCP’in açılımı aslında bu tanımı tamamlar; “Gıda da kritik noktaların kontrol edilmesi” demektir. Biraz hızlı geldik farkındayım ancak buna rağmen ciddi bir fikriniz ufaktan oluşmaya başlamadıysa hala; okumaya devam edin.

Sosisli örneğimizden devam edelim. Bileşenlerinde neler var? Sosis, ekmek, mayonez ve ketcap. Üretip satacaksanız öncelikle sosis almanız gereklidir. Sosisi güvenilir gıda üretim izni ve gıda mühendisi olan oldukça temiz üreticilerden almanız gerekir. Üretiminde kullanılan katkıları ve koruyucuları bilmek istersiniz.

Elbette burada sadece para kazanmak için uğraşıyor gibi görünmeyip sanki kendi evinize alıyormuş gibi düşünün. Yani vicdanlı olmak gerekmez mi herkes için?

İşte burada devreye duygularınız girecektir. Sosisleri alacak güvenli bir yer buldunuz. Toplu alım yapacağınıza göre bunları sağlıklı ve bozulmadan saklayabileceğiniz tertemiz bir depo alanı sağlamanız gerekir. Buraya fare, haşere vb girmemeli. Gerçi ne yapsanız girecekler. Bunun için PEST kontrolü dediğimiz haşere kontrolü ilaçlaması yapan bir firma bulmanız lazım. Bakın detaylı bir bligiye daha ihtiyaç var artık. Doğru PEST firmasını nasıl bulacaksınız. Hangi kriterleri sorgulamanız gerekiyor?

Buraya kadar her şey yolunda gitti diyelim. Sonraki adımda ekmek, mayonez ve ketçabı da hallettiniz. Kaldı ki bunların her birisi için hangi ürünü nerede ve hangi sıcaklıkta saklayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Hangi sıcaklıkta bozulmadan güvenli tüketim için kaç saat durabilir?

İşte ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi içerisindeki bu HACCP kısaltmasıyla verilen bu yaklaşımın amacı bu kontrol listelerini hazırlamanızı sağlayan standard yani kılavuz olmaktadır.

ISO 22000 standartını TSE’nin online standard arama, sorgulama ve satışı yapan web sitesinden satın alabilirsiniz.

Bu ISO 22000 için sadece bir prosestir. Proses yani süreç veya departman denebilecek bir ifadedir. Yani anlatabileceğimiz şekilde derlersek, bir bölüm ve yönteminiz olmalıdır.

Tüm bunları yapabilmenizi sağlayan şey işte ISO 22000: 2018 standartıdır. Uzun yıllar içerisinde aklınaza gelebilecek onlarca sistemi test eederek denemiş uluslararası uzman ekipler böyle bir standard hazırlamış ve işletmelerin kullanımına sunmuşlar.

ISO 22000 Nasıl Alınır?

Firmanız düşen ise ISO 22000 standartını edinip uygulamak. Elbette bu sırada ISO 22000 belgesi almak hedefiyle standartı uygulayabilmek amacıyla Adlbelge’nin web sitesinden veya belgelendirme firmasından destek almanız faydanıza olacaktır.

Bu size bir belgelendirme, danışmanlık ve eğitim süreçlerinde yardımcı olacak ve uygulama ile denetimlerinize katkı sağlayacak bir partner anlamına gelir. Adlbelge gibi çok sayıda belgelendirme, danışmanlık ve eğitim kuruluşu size yol gösterecektir.

Bir Cevap Yaz

HaberHD Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *