«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. İstanbul’da Feminİstanbul Rüzgarı Esti

İstanbul’da Feminİstanbul Rüzgarı Esti

istanbulda-feministanbul-ruzgari-esti.jpg

6. Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali 6-9 Ekim 2022 tarihinde Kartal Belediyesi ve UNESCO’ya bağlı organizasyonlar olan Dünya Şiir Festivali (WFP), Dünya Şiir Hareketi (WPM) desteğiyle gerçekleşti. Her yaştan dinleyicinin katıldığı festival büyük ilgi gördü.

 

FEMİNİSTANBUL AÇILIŞ TÖRENİ KARTAL’DA GERÇEKLEŞTİ

VI. Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin bu yıl açılış seramonisi ve onur ödülü töreni 6 Ekim 2022 Perşembe gecesi, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kartal Belediyesi’nin ikram ettiği kokteyle TRİO mini konseri eşlik etti. Programın moderatörlüğünü Hilal Karahan ve İsmail Biçer yaptı.

 

Festival AGON dans gösterisiyle başladı. Bu yılın manifestosu, “Küresel Krize Karşı Küresel Şiir” İngilizce ve Türkçe olarak okundu. Festivalin ilk gününe şairlerden Ali Günvar, Ali Mustafa, Ayça Erdura, Bircan Çelik, Dilruba Nuray Erenler, Donya Mirzaei (İran), Elvira Kujovic (Sırbistan-Almanya), Ertuğrul Özaydın, Hilal Karahan, Lucilla Trappazzo (İtalya-İsviçre), Malik Enes Gümüşlü, Muhsine Arda, Nalan Çelik, Rokiah Binti Hashim (Malezya), Sema Güler, Şaban Akbaba, Tahereh Mirzayi Saeidabad (İran) ve W. B. Bayrıl katıldılar.

 

Protokolde Kartal Belediye başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen, Kartal Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Gülay Boyraz, TYS 2. başkanı Nalan Çelik, Uluslararası PEN yönetim kurulu üyesi Tarık Günersel (video ile), Dünya Şiir Hareketi (WPM) Türkiye başkanı Ataol Behramoğlu (video ile), festival direktörü ve koordinatörleri konuşma yaptılar. 

 

FeminİSTANBUL Uluslararası Kadın Şiiri Festivali Direktörü, WFP Kıtalararası Direktörü ve WPM Türkiye Üyesi Op. Dr. Hilal Karahan, festival açılış konuşmasında şunları söyledi: 

 

“Sayın başkanım, sevgili şair dostlarım, değerli konuklar, kıymetli öğrenciler, Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin altıncısına hoş geldiniz. Dile kolay, bu yıl 6. yılımız. Her yıl olduğu gibi yine şiirle şiddete karşı durmayı, kadın onurunu korumayı, kadın olmayı kutlamayı arzu ediyoruz. 2016’da, bu amaçla çıktık yola. Şiddete şiirle karşı koymak, şiirle kadın sorunlarına dikkat çekmek için okuyoruz, yazıyoruz, yazdırıyoruz kadın şiirlerini…

 

Festival direktörümüz Hilal Karahan, koordinatörlerimiz Dilruba Nuray ErenlerEmel KoşarAyça Erdura; teknik ekibimiz Mengü Bahadır BayrılHatice Kumalar; danışma kurulumuz Zeynep Altıok Akatlı, Nesteren Davutoğlu, Arzu Çerkezoğlu, W. B. Bayrıl; yurt dışında UNESCO bağlantılı sponsorlarımız Dünya Şiir Hareketi (WPM) ve Dünya Şiir Festivali (WFP); yurt içinde bizi her zaman destekleyen Kartal Belediyesi ile biz büyük bir aileyiz…

 

Bildiğiniz gibi her yıl bir manifestoyla yola çıkıyoruz: Anadiline Karşı Kadın Dili (2016), Tuzun Sınırları-Mülteci Sorunları (2017), Birlikte Çeşitlilik (2018), Şiir Şiddeti Yener (2019), 2020 Pandemi nedeniyle yapılamadı; Küresel Bir İnsanlığın Şafağında (2021). 

 

Bu yıl, ‘Küresel Krize Karşı Küresel Şiir’ diyoruz ve ‘sürtük manifestosu’nu ilan ediyoruz: 

Görüyoruz ki, adım adım küresel bir krize doğru gidiyoruz. Bir yanda hızlanan iklim krizi, öte yanda tüm insanlığı etkileyen ekonomik kriz. Üstüne Avrupa'nın ortasında tüm emperyal güç odaklarını birbirinin karşısına diken kirli bir savaş. Afganistan, Afrika gibi coğrafyalarda ise kadınlar üzerinden yürütülmek istenen baskı, iktidar ve güç elde etme çabaları, uygulamaları. 

 

Dahası biz henüz bu bildiriyi yazarken İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve 3 gün sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amani’nin ölümü birçok şehirde protestolara, olaylara yol açtı. Feminİstanbul olarak İranlı tüm kadınların yanında olduğumuzu beyan ediyor ve kız kardeşimiz Mahsa'nın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

 

Son iki yüz yılda kadınlar yaşamın her alanında ataerkil, patriyarkal zihniyetin kendilerine dayattığı her türden baskıyı, engeli, zorlu mücadelelerle geriletti. Bilimde, sanatta, ekonomide, siyasette, toplumsal iş bölümünde benzeri görülmemiş başarılar elde etti. Bu kazanımları korumak, geliştirmek ve genişletmek için şimdi daha da güçlüyüz, kararlıyız.

 

Küresel kadın hareketinin bir parçası olarak biz şair kadınlar da, kaos ve krize karşı seslerimizi, ruhlarımızı, beyinlerimizi birleştiriyoruz. Feministanbul böyle bir platform. Kadın olmayı kutlayan, kucaklayan, onurlandıran.

İktidarların, doymak bilmez sermayedarların dünyamızı, çocuklarımızı, ailelerimizi, insanlığı sürüklediği çok yönlü krizleri, engelleri kaldırmak için sanatımızla, kadınlığımızın bize verdiği güçle bir araya geliyoruz.

 

Yaralarımızı birbirimize göstereceğiz, ruhlarımızı birbirimize açacağız, duygularımızı birbirimize aktaracağız. Umutlarımızı tazeleyecek, dayanışmamızı geliştireceğiz. Haklarımızı savunmak, varoluşumuzu duyurmak ve kutlamak için bir aradayız.

 

Ne bizi bu yoldaki çabalarımızı küçültmek, değersizleştirmek için ‘sürtüklük’ ile itham eden politikacılar, ne de bizi evlere yani tecrit kamplarına hapsetmek isteyen ilkel, ataerkil, patriyarkal zihniyet ve tutumlar, önümüzde duramayacak: Tarihin çarklarını geriye çeviremeyecek…

Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz FeminİSTANBUL'da yine coşkuyla bir araya geleceğiz. Şiirin kardeşliğiyle kucaklaşacağız, kadınlığın ve insanlığın onurunu, sevincini birbirimizle paylaşacağız.

Kaos ve krize, şiirin küresel dostluk ağlarıyla meydan okuyacağız.” 

 

FeminİSTANBUL koordinatörü Dilruba Nuray Erenler açılış konuşmasında şunları söyledi:

 

“Değerli FeminİSTANBUL dostları merhaba, 

Sizlerle 6.kez bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Davetimize katıldınız, güç verdiniz, hoş geldiniz.

Destekleriyle kültüre-sanata güç veren, Kartal Belediye Başkanı Sayın Gökhan Yüksel, Kartal Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Gülay Boyraz, Meclis Üyesi Aysel Yücel, Başkan Yardımcısı Sayın Adem Uçar ve eşi Meryem Uçar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Umut Veli Develi ile tüm birim çalışanları, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Güler ve değerli basın emekçilerine teşekkür ediyorum. Ülkemizde FeminİSTANBUL’u hayata geçiren, başta şair dostum Hilal Karahan’ı ve ekip arkadaşlarımın emeklerini kutluyorum. 

 

Biz kadınların, tüm dünyada ve ülkemizde, yaşadığımız çağla yüzleşip, yükü altında ezildiğimiz küresel, ekolojik, ekonomik krizi, birbirimizden aldığımız güçle çözeceğimize; çocuklarımız ve yarınlarımız adına sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum.

 

İran’da özgürleşme yolunda yaşamını yitiren  Mahsa Amani ve diğer kızkardeşlerimizin mücadelelerinin başarıya ulaşmasını dilerken doğaya ve yarınlara sahip çıkma bilincinden hareketle, erke karşı toplumda varolma,özgürleşme ve emek mücadelesi veren tüm   kadınları selamlıyorum.

 

FeminİSTANBUL tarafından bu yıl onur ödülüne değer görülen, Mücellâ Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’i kutluyorum. Dirençleri onurumuzdur.

 

Adnan Yücel’in sözleriyle konuşmamı bitiriyorum. İnanıyorum ki, ‘birgün saraylar saltanatlar çöker / kan susar birgün zulüm biter / menekşeler de açılır üstümüzde / kulaklarda bu günden geriye / bir yarına gidenler kalır / bir de yarın için direnenler’” 

 

 

Protokol konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi.

FeminİSTANBUL Onur Ödülü Mücellâ Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’e verildi

FeminİSTANBUL direktörü Op. Dr. Hilal Karahan, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: 

“FeminİSTANBUL olarak, şimdiye dek güçlü, halklara örnek olmuş kadın figürlerine ödül verdik. Türk siyasetine, kamuoyuna, edebiyatına yön vermiş, onurlu kadınlara… 2016’da şair-yazar-çevirmen Ayten Mutlu. 2017’de Filistinli şair, kadın hakları aktivisti Fatima Nazzal. 2018’de yazar, kadın hakları aktivisti, siyasetçi ve 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı. 2019’da CHP İstanbul il başkanı, belediye seçimlerinde İstanbul’u kazanan, tıp doktoru, Dr. Canan Kaftancıoğlu. 2021’de bir tıp doktoru, insan hakları aktivisti ve sendikacı olan, DİSK genel başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu. 

 

Hepimiz olaylar esnasında gezi parkındaydık; bedenen ve ruhen, dikkatimiz ve kalemimizle bu toplumsa dirence gönül verdik. Sonra, 3 kadın ceza aldı hepimiz adına, haksız yere… Gezi Davası’ndaki haklı duruşları, dava sürecinde sergiledikleri sarsılmaz inançları ve kadınlarımız için örnek teşkil eden davranışlarından ötürü bu yıl onur ödülünü üç kadına, Mücellâ YapıcıÇiğdem Mater ve Mine Özerden’e vereceğiz. 

 

Ey, bize ‘sürtük’ diyen zihniyet! Biz bir kelimeyle erinmeyiz, küçülmeyiz; gerekirse o kelimenin de içini doldururuz, erkek egemen zihniyeti ezer geçeriz. Evelallah o güce ve zekâya muktediriz. Bu üç kadın, tam da bu nedenle, tüm ‘sürtük’ kadınların onurudur. Bu vesileyle kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.  

 

Onur ödüllerini almak üzere Mücellâ Yapıcı adına kızı Cansu Yapıcı, Mine Özerden adına kızı Su Özerden, Çiğdem Mater adına arkadaşı Yasemin Bektaş’ı sahneye davet ediyoruz. Ödülleri vermek üzere, Kartal Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Gülay Boyraz ve Meclis Üyesi Aysel Yücel’i sahneye bekliyoruz…”

 

Yakınları, Mücellâ Yapıcı, Mine Özerden ve Çiğdem Mater adına 2022 FeminİSTANBUL Onur Ödülleri’ni alırken, onların Bakırköy’den göndermiş oldukları notu okudular:

 

“Çok sevgili kadınlar, dayanışmanız ve desteğiniz ne güzel ki cezaevi duvarlarını aşıyor, bize ulaşıyor! Hepinize sesimize ses olduğunuz için çok teşekkürler. 

Sevgilerimizle” 

Çiğdem – Mücellâ – Mine

 

Ödül töreninin ardından öğrenciler şiirler okudu, konserler verildi.

 

Kartal’da Kadın Şiirleri Okundu

Açılış gecesinde, Yakacık Fen Bilimleri Okulları öğrencileri Nehir Şahin, Nehir Armutlu, Nehir Şen, Roza Asya Aktaş, Duru Şengül, Çiçek Önem Özcan, Nazlıcan Fera, İbrahim Erbaşı, Özgür Ege Nalcı, Eylül Kap edebiyat öğretmenleri Güldem Bağcı’nın gözetiminde FeminİSTANBUL antolojisinden şiirler okudular. Şairlerin, öğrencilerin ve şiir severlerin buluştuğu etkinlikte duygusal anlar yaşandı. 

 

Programda Kartal Sanat Akademisi öğretmenlerinden Olga Rotari piyano ve Kahraman Nice Özbay keman dinletisi verdi. 

 

Programın moderatörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan ile İsmail Biçer yaptı. Program sonunda tüm katılımcılara sertifikaları dağıtıldı. Gece, Cevat Hikmet Erdem’in gitar konseri ile bitti.

 

Şairler Okulda!

7 Ekim 2022 Cuma sabahı, şairler Yakacık Fen Bilimleri Okulları’nı ziyaret etti. Genel koordinatör Mustafa Rahmi Hazar, okul müdürü İlknur Çakır ve edebiyat öğretmeni Güldem Bağcı’nın gözetiminde öğrenciler şairlerle birlikte şiir okudular.

 

Programın sonunda, Lucilla Trapazzo ve Maria Francesca Palli, İtalyan şair Dante’nin tüm dillere çevrilmiş şiirleri eşliğinde İngilizce “Cariatids” isimli şiir tiyatrosunu sergilediler. Öğrencilerin ilgiyle izlediği tiyatro sonrası, öğrencilerle konuk şairlerimiz arasında Dante ve şiiri üzerine bir sohbet gerçekleşti.

 

Programa şairlerden Ayça Erdura, Bircan Çelik, Dilek Ermiş, Dilruba Nuray Erenler, Donya Mirzaei (İran), Elvira Kujovic (Sırbistan-Almanya), Ertuğrul Özaydın, Haşim Hüsrevşahi, Hilal Karahan, Lucilla Trappazzo (İtalya-İsviçre), Malik Enes Gümüşlü, Maria Francesca Palli (İtalya), Muhsine Arda, Nalan Çelik, Osman Günay, Rokiah Binti Hashim (Malezya), Sema Güler, Süreyya Akçay, Şaban Akbaba, Tahereh Mirzayi Saeidabad (İran), W. B. Bayrıl ve Zeynep Ezmen katıldı.

Programın moderatörlüğünü Dilruba Nuray Erenler ve Hilal Karahan yaptı.

 

FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi’ne 46 Şair katıldı!

Kartal Belediyesi’nin desteğiyle hazırlanan ve editörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan’ın yaptığı 2022 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi, konusu kadın olan, kadın sorunlarına şiirle dikkat çekmeyi hedefleyen bir şiir antolojisi serisinin 4. eseridir. Antolojinin kapsamı hakkında Karahan şunları söyledi: “Türkiye’den ve tüm dünyadan 46 şair katıldı. Çevirileri ben, Cem Yavuz, Volkan Hacıoğlu, Mehmet Hakkı Suçin, Baki Yiğit ve Taherey Mirzayi Saeidabad yaptık. Bu antoloji serisiyle Türkiye’de bir ilke imza attık. Bundan sonraki yıllarda da devam etmesini arzuluyoruz. Festivale ve antolojiye verdiği destek nedeniyle Kartal Belediyesi Başkanı sayın Gökhan Yüksel’e teşekkür ediyoruz.”  

 

FeminİSTANBUL Kapanışı, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde!

VI. Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin son ve kapanış programı 9 Ekim 2022 tarihinde, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Profesyonel çekim ekibinin de yer aldığı etkinliğe “Şiirde Çeviri Sorunları” söyleşisiyle başlandı. Konuşmacılar Haşim Hüsrevşahi, Mehmet Hakkı Suçin ve Volkan Hacıoğlu’ydu. Sırasıyla İran, Arap edebiyatı ve modern şiirdeki çeviri sorunlarını anlattılar.

 

Programda şairlerden Ali Günvar, Aslı Durak, Arzu Karadağ, Ayça Erdura, Bircan Çelik, Cihan Oğuz, Dilruba Nuray Erenler, Donya Mirzaei (İran), Gülçin Sahilli, Elçin Sevgi Suçin, Elif Burcu Özkan, Elvira Kujovic (Sırbistan-Almanya), Emel Koşar, Erkut Tokman, Ertuğrul Özaydın, Haşim Hüsrevşahi, Hilal Karahan, Hüseyin Alemdar, Kemal Aslan, Lucilla Trappazzo (İtalya-İsviçre), Malik Enes Gümüşlü, Mualla Alpaydın, Muhsine Arda, Nalan Çelik, Neslihan Yalman, Osman Günay, Oya Gündüz Aksu, Özgür Zeybek, Rokiah Binti Hashim (Malezya), Sema Güler, Serap Aslı Araklı, Süreyya Akçay, Şaban Akbaba, Tahereh Mirzayi Saeidabad (İran), Volkan Hacıoğlu, W. B. Bayrıl, Zeynep Ezmen şiir okudular. 

 

Şiir okumaları arasında yer alan, Erkut Tokman, Gizem Dündar, Neslihan Yalman, Özgür Zeybek, Taleh Şaparayev’in sergilediği “Açık Şiir Performansı” programa renk kattı.

 

Programın moderatörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan ve Ayça Erdura yaptı. Op. Dr. Tezernur Gücükoğlu akordeon, Cevat Hikmet Erdem gitar dinletisi verdi. Program sonunda tüm katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

HaberHD Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *