Ege Üniversitesi (EÜ) Kariyer Söyleşileri kapsamında EÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı tarafından “Geçmişten Bugüne Gazetecilik” söyleşisi düzenlendi. Moderatörlüğünü Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör. Gaye Yiğit Verep’in üstlendiği söyleşiye konuşmacı olarak Demirören Haber Ajansı (DHA) Ege Bölge Temsilcisi Neşet Dişkaya katıldı. İletişim Fakültesi 2 Nolu Amfi’de düzenlenen etkinliğe İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Petek Durgeç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilere meslek hayatında kazandığı tecrübeleri aktaran Neşet Dişkaya, “Ben de sizler gibi Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okudum ve mezun oldum. Üçüncü sınıftan itibaren bu meslekte yer almaya başladım. Yaklaşık 24 yıldır aktif olarak iş hayatı içinde yer alıyorum. Öğrenciyken gece muhabirliği yapıp, sabahları okula gidiyordum. Sabah saatlerine kadar polis-adliye muhabirliği işinde çalışıp, gündüzleri öğleden sonra okulda ders dinliyordum. Mezun olduktan sonra belli bir tecrübem vardı ve bu tecrübeyle gazetelerin kadrolarına girmek daha kolay oldu. Öğrenciyken çalışmaya başlarsanız, mezun olduktan sonra iş bulmanız daha da kolaylaşır” diye konuştu.
“Gazetecilik mesleğinde tecrübe oldukça önemli”
Gazetecilik mesleğini yapabilmek için sahip olunması gereken özelliklerden bahseden Dişkaya, “Gazetecilik mesleğinde tecrübe oldukça önemli olduğundan okulda gördüğünüz teorik eğitimi sahaya çıkarak pratiğe dökmeye çalışın. Sektörün sizden istediği en önemli şey tecrübedir. Mezun olmadan önce en azından haber yazım tekniklerini bilmeniz ve haber yazma deneyiminizin olması gerekir. Gazetecilikte benim gördüğüm temel unsur yazıdır. Gazetecinin yazım dili çok önemlidir. Haberi ve köşe yazısını yazarken kullanılan cümleler size fazlasıyla artı kazandırabilir. Anlaşılır ve eksiksiz bir şekilde yazmak yöneticinizin size olan bakış açısını da değiştirir. Gazetecilerin maddi anlamda beklentilerinin çok yüksek olmaması gerekiyor. Bu mesleğin birinci kuralı sevmektir. Gazeteciliği severek yapmalısınız. Severek yaparsanız ve başarılı olursanız karşılığını alırsınız” dedi.
“Mezunların çalışma alanlarına karar vermeleri gerekiyor”
Öğrencilere, gazetecilerin çalışma alanları hakkında bilgi veren Dişkaya, “Basın kuruluşunda sadece muhabirin çalıştığını düşünmemek lazım. Kameraman, foto muhabiri, sosyal medya ekibi, kurgucu veya editör olabilirsiniz. Eğer diliniz iyiyse, editör olarak çalışabilirsiniz. Bu alanda farklı iş kolları da mevcut. Bütün basın kuruluşlarının genel merkezlerinde sosyal medya alanı vardır. Yapılan haberi sosyal medyada paylaşan ve geri dönüşleri haber merkezine ileten bölümler var. Buralarda istihdam sağlanabilir. Gazeteciliğin birçok bölümü bulunuyor. Spor, siyaset ve son dönemlerde popüler olan savaş muhabirliği gibi. Yeni mezunların hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Polis-adliye muhabirleri gazetelerde, savaş muhabirleri ise televizyonlarda görev alıyor. Ulusal basında gazetecilik mesleğini icra etmek istiyorsanız bu işin merkezi İstanbul'dur. Siyaset muhabirliği yapmak istiyorsanız da Ankara'da çalışmanız daha uygun olur” diye konuştu.
Söyleşi sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplayan Neşet Dişkaya’ya, Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin “Teşekkür Belgesi” takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz