Dijital çağın etkin, sürdürülebilir ve etkili pazarlama stratejilerinden biri olan içerik pazarlaması yalnızca bilgi paylaşımı, deneyim aktarımı, eğlence veya haber amaçları taşımaz. Aynı zamanda hedef kitleyle tutarlı bağlantı kurma misyonu da yine içerik pazarlamasıyla ilgilidir. Peki “İçerik Pazarlaması Nedir?”, “İçerik Pazarlaması Niye Önemlidir?” ve “İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?”
Kâr amacı güden veya kâr amaçsız her işletmenin temel hedefi kurumsal varlığını inşa etmek ve marka vizyonunu gerçekleştirmektir. İşletmeler bu süreçte ise bütünleşik pazarlamanın kapsamındaki kavram, olgu, terim ve kuramlardan yararlanmak zorundadırlar. Bunlardan biri de “içerik pazarlaması” olarak ifade edilen pazarlamanın dijitalleşmesiyle yeni bir anlam kazanan kavramdır.
İnsanlık tarihi kadar eski olan “içerik” olgusu Dijital Devrim olarak adlandırılan internetin Web 2.0 aşamasında pazarlama ile etkileşim kurarak “içerik pazarlaması” şeklinde kavramsallaşmıştır. Literatürde konuya ilişkin birçok tanım bulunsa da kavrama dair öne çıkan açıklamalardan biri şöyle; “içerik pazarlaması, işletme hedeflerini karşılamak amacıyla, müşterileri satın alma yolculuğunun çeşitli aşamalarında etkilemek için ilgili, ilgi çekici ve zamanında içeriklerin üretilmesi, dağıtılması ve paylaşılması sürecidir.” (Holliman, G., & Rowley, J. (2014). Business Horizons.
Hem bir hizmet kategorisi, hem bir uygulama sahası, hem bir uzmanlık türü ve hem de bir akademik çalışma alanı olan içerik pazarlaması ile ilgili literatürde bunun gibi binlerce tanım ve açıklama mevcut. Aktüel kaynaklar da baz alınırsa kavramın teorik çerçevesine ilişkin oldukça fazla bilgi olduğu söylenebilir.
İçerik Pazarlaması Nedir?
Dijital markalaşmanın alt ana kavramlarından biri olan “Dijital Pazarlama”nın kapsamında yer alan ve bu yüzden de kavramsal hiyerarşide dijital markalaşmanın alt ara kavramı olarak konumlanan “İçerik Pazarlaması”, markaların dijital platformlar (blog, forum, medya vb.) ve sosyal mecralar (FaceBook, Twitter/X, YouTube, Linkedin, Instagram, Pinterest, Tumblr, WhatsApp, Telegram, Medium vb.) temelinde yazılı içerik, video içerik, görsel içerik ve sesli içerik öğelerinden yararlanarak gerçekleştirdiği ve pazarlama amacı taşıyan içerik stratejilerinin tümüne verilen addır.
Öte yandan bir markanın, hedef kitlesiyle tutarlı, sürdürülebilir, ölçülebilir ve etkileşimli bağ kurmasının en ideal yöntemi olan içerik pazarlaması işletmeler için ürün veya hizmet tanıtımından çok daha fazlasını ifade etmektedir. Zira içerik pazarlaması, nihai anlamda bir işletme için kendini konumlandırma aracıdır. Kurumsal kimlik öğelerinden pazarlama karması bileşenlerine, sosyal medya iletişiminden gerçek zamanlı pazarlamaya, arama motoru optimizasyonundan internet reklamlarına kadar bütünleşik pazarlamanın her alanında temel bir unsur olan içerik pazarlaması teknik ve aktüeli bir arada ve eşzamanlı olarak değerlendirmeyi temel alır.
İçerik Pazarlamasının Temel Unsurları
İçerik pazarlamasının temel öğeleri arasında;
- Hedef Kitle
- İçerik Takvimi
- Değer Odaklılık
- Tutarlılık
- Performans Takibi
- İçerik Türü Stratejisi
- Seo Entegrasyonu
- Etkileşimlilik
- Paylaşımlılık
- Geri Bildirim
- Dağıtım ve Tutundurma
başta olmak üzere teknik aygıtlara dair unsurlar ve kullanıcı odaklı tüm değerler yer alır. Tüm iş süreçleri ve yönetsel aksiyonlarda geçerli olan Analiz – Strateji – Yönetim ve Raporlama döngüsü, İçerik Pazarlaması söz konusu olduğunda da geçerlidir.
İçerik Pazarlamasının Temel Amaçları
İçerik pazarlamasının temel amaçları arasında;
- Hedef Kitleyle İletişim
- Sürdürülebilir Etkileşim
- Rekabet Avantajı
- Güven İnşası
- Dönüşüm
- Müşteri Sadakati
- Marka Otoritesi
- Pozitif Kullanıcı Deneyimi
- İtibar Yönetimi
- Tutundurma
gibi bir işletmenin markalaşma sürecinde olmazsa olmaz olarak lanse edilen kurumsal yetkinlik ve yeterliliklere zemin hazırlayan unsurlar yer almaktadır.
İçerik Pazarlaması Türleri
İçerik pazarlaması biçimsel olarak şöyle sınıflandırılabilir;
- Sosyal Medya İçerikleri
- Blog Yazıları
- Ürün/Hizmet Açıklamaları
- Tanıtım Yazısı ve Duyurum
- Röportaj ve Söyleşi
- Video
- Podcast
- E-Bülten
- E-Kitap
- E-Rapor
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Bir işletmenin kurumsal varlığını inşa etmek, marka vizyonunu gerçekleştirmek, rekabet avantajını artırmak, dijital konumlanmasını mümkün kılmak ve itibar yönetimine katkı sağlamak için kurumsal bir gereklilik olan “içerik pazarlaması”nın uygulamasına yönelik literatürde birçok yöntem ve stratejik tavsiye bulunmakta. Buna karşın genel hatlarıyla “İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?” sorusunun karşılığı 10 temel maddeyle açıklanabilir. İşte içerik pazarlaması uygulamasına dair temel kriterler;
- Durum, Kanal, Hedef, Pazar, Rakip ve Amaç Analizi
- Kullanıcı, Takipçi ve Hedef Kitle Analizi
- İçerik Stratejisi Geliştirme
- İçerik Takvimi Oluşturma
- İçerik Türü Planlaması
- İçerik Üretimi Planlaması
- İçerik Yayını ve Dağıtımı
- SEO Optimizasyonu
- Topluluk Yönetimi
- Performans Ölçümü ve Raporlama
İçerik Pazarlaması Hizmeti
İçerik Pazarlaması Hizmeti; hedef kitleye özgün, anlamlı ve veriyle şekillendirilmiş içerikler sunarak marka bilinirliğini, marka sadakatini, marka imajını ve marka güvenilirliğini artırmak için gerçekleştirilen çok formatlı içerik üretimini kapsar.
Branding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın içerik pazarlaması süreçlerini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak. Startup Gazetesi
Bir Cevap Yaz